Maakonderwijs

Wij zien veel programmeer- en roboticaaanbod waarbij de oplossingen worden gegeven. De leerling typt het over zonder zelf een probleem op te lossen. Het leereffect is dien ten gevolge gering. Bij het programmeeronderwijs van de ECNO staat het 'zelf doen' centraal. Wel informatie en kennis, maar niet de kant en klare oplossing.

Module 1 E

Elektronica: basismodule

De wondere wereld van elektronica is voor veel mensen ongrijpbaar.

Deze module is bedoeld om je watervrees weg te halen. Na deze cursus herken je de meeste onderdelen, weet je hoe je meer informatie kunt vinden en kun je eenvoudige schema’s begrijpen. We gaan eenvoudige filters en een schakelcircuit met transistor of FET (field-effect-transistor) doorrekenen.

Deze module is gericht op de werking van elektronica. We behandelen voornamelijk concrete onderdelen (geen IC’s) omdat daar de basisprincipes van de elektronica mee geleerd kunnen worden. In de praktijk zien we vaak meerdere concrete onderdelen in één behuizing, de zogenaamde IC’s. Deze zijn zowel analoog (bijv. opamp) als digitaal (bijv. processor).  De opamp (operationele versterker) wordt in een keuze blok aangeboden. 

Dit aanbod bestaat uit 4 bijeenkomsten.

Bijeenkomst 1:

Schakelingen met leds en weerstanden berekenen en bouwen. Aan bod komen serie, parallel, wet van Ohm, spanningsval datasheet lezen en kleurcodes van de leds.

Bijeenkomst 2:

We kijken naar de symbolen en eigenschappen van passieve onderdelen zoals weerstand, condensator en spoel. Vervolgens gaan we in de praktijk testen hoelang een led kan branden op een opgeladen condensator, maken we met een spoel een hogere spanning dan de batterijspanning en maken we enkele simpele audio filters (hoge tonen en lage tonen filter) die je kan testen met je eigen mobiel en oordopjes.

Bijeenkomst 3:

Nu de actieve componenten zoals transistor, fet en opamp. We gaan twee transistorschakelingen doorrekenen en bouwen. De transistor als schakelaar en de transistor als signaalversterker. Als er tijd over is gaan we aan de slag met de FET.

Bijeenkomt 4:

We bekijken enkele veel voorkomende elektronische schakelingen zoals een signaalgenerator of knipperlicht. We behandelen de optocoupler die we nodig hebben als we bijvoorbeeld 220V willen scheiden van onze laagspanningsschakeling. Als er tijd over is behandelen we het timer IC 555.

OPTIE Aanvullende bijeenkomst: Opamp

Deze optionele bijeenkomst gaat geheel over de opamp (Operationele Amplifier). Hoe deze is opgebouwd en hoe in te stellen in verschillende situaties (comparator, filter, versterker). We komen hierbij terug op de filterschakelingen van blok 2 om van daaruit een filter met een opamp te maken.

Voorkennis: MBO+ denkniveau, van beginner tot ervaren programmeerervaring.

Data:

Locatie: Zernikepark 10, Groningen

Tijd: 19.00 uur - 21.00 uur

Kosten: 195 euro, inclusief thee en koffie

Materiaalkosten: 75 euro

Docent: Laurens Korste


Module 2 E

Elektronica en de microcontroller

Deze module is toegespitst op de elektronica die we kunnen tegenkomen als we met de microcontroller werken. Denk hierbij aan analoge sensorschakeling, spanningsaanpassingen, gestabiliseerde voeding, optocoupler en enkele veel voorkomende digitale componenten zoals het shiftregister, motordrivers, displays e.a.. Als er gerekend wordt blijft dit eenvoudig. Wel wordt er ingegaan op de verschillende soorten digitale communicatie en de werking daarvan.

Bijeenkomst 1:

We berekenen de serieweerstand voor een sensorschakeling met LDR en bepalen de bijbehorende kleurcode. Waarom stroommeting of digitaal meetsignaal betrouwbaarder is dan spanningsmeting. We sluiten met een Arduino een ultrasonore afstandsensor aan en kijken hoe dit programma is opgebouwd.

Bijeenkomst 2:

In deze bijeenkomst kijken we naar de “output”. Eerst een berekening van serieweerstand voor een led. Dan bekijken we de verschillende opties in geval we meer dan de stroom nodig hebben dan de microcontroller kan leveren. Ook de verschillende manieren op 220V te schakelen komen aan bod.

Bijeenkomst 3:

Deze bijeenkomst gaat over seriële communicatie en protocollen. De standaard UART (universal asynchronous receiver/transmitter), I2C-bus, “One wire” met de Dallas 18B20 temperatuursensor en het snellere HISP.

Bijeenkomst 4:

Nader in te vullen a.d.h.v. wensen van de deelnemers.

Voorkennis: MBO+ denkniveau, van beginner tot ervaren programmeerervaring.

Data:

Locatie: Zernikepark 10, Groningen

Tijd: 19.00 uur - 21.00 uur

Kosten: 195 euro, inclusief thee en koffie

Materiaalkosten: 75 euro

Docent: Laurens Korste